неділя, 18 грудня 2022 р.

Про давні традиції у сучасних реаліях

…Проситиму лиш, щоби стихла сирена
І з фронту за руку додому верни
Усіх ще живими, усіх до весни!

Із листа до Святого Миколая

    Наш народ має багату культуру, що складається з цінностей, надбаних багатьма поколіннями. З прадавніх часів до нас ідуть життєва мудрість та настанови щодо способу життя. Вони закладені в українських звичаях, обрядах, фольклорі, адже в них - світовідчуття та світосприймання нашого народу. У них пояснюються та обґрунтовуються взаємини між людьми, цінність духовної культури окремої людини і народу взагалі. Впродовж багатьох століть український народ намагалися позбавити історичної пам'яті. І сьогодні важливо протистояти російській агресії не лише на полі бою, а і на культурному фронті. Тому, традиційно, у Костопільському ліцеї №2 у грудні проходить Декада народознавства.

    Учні ліцею, спільно з учителем трудового навчання Ромашко Н.Р., декорували "Дерево життя" різдвяними прикрасами, виготовленими власноруч. Також Наталія Романівна виготовила домовичка із соснових гілочок, який символізує побажання добра і достатку у прийдешньому році.
    Свято Андрія Первозванного вважається найбільшим передноворічним святом. Андріївські вечорниці у випускних класах – одна з найцікавіших традицій нашого ліцею. Смачних вареників із різними начинками наліпили одинадцятикласниці разом із класними керівниками Середою Ю.М. та Козачок Л.В. Діти, вдягнуті в українські костюми, розпочали дійство народними піснями. На вечорниці дітей запросила господиня та пояснила, що господаря Андрія немає зараз вдома. Пан Андрій на війні, Україну захищає. Разом з дядьком Йосипом та дядьком Петром. Хлопців та дівчат запросили до столу - поласувати варениками та узваром. Учні смакували та співали українських пісень під акомпанемент гітари. Далі дійство продовжилось ворожінням та забавою із калитою.







        День святого Миколая – одне з найулюбленіших дитячих свят. Українці з давніх-давен вважають Миколая своїм заступником, захисником бідних і знедолених, який завжди несе Добро. Квест-гру до свята для учнів 1-2 класів провели педагоги-організатори Середа Ю.М. та Бочкарьова О.В. У цьому їм допомогли і наші ліцеїсти: Литвиненко К., Остапович А. (7-А кл.), Романцова С. (11-А кл.), Козирко А.(10-Б). Діти із задоволенням виконували завдання, проходячи такі зупинки: «Добрі справи», гру «Так-Ні», «Загадки», «Шифрувальник», «Склади нові слова», «Зимові ребуси», «Віднови вірш».







    Усім нашим учням, педагогам, батькам бажаємо, щоб Святий Миколай завжди чув вашу молитву та допомагав вам у всьому.

Немає коментарів:

Дописати коментар