пʼятниця, 6 жовтня 2023 р.

Нація нескорених: від козацтва до сьогодення

    Невмирущий дух козацької вольності і слави, збережений у пам'яті народу, шану та повагу до сучасних захисників і захисниць України намагалися відтворити учні ліцею у форматі Тижня козацької слави.
    У першому класі кл.керівником Ковтун І.А. та асистентом вчителя Рижою І.В., проведено ранкову зустріч «Ми роду козацького діти, землі української цвіт», під час якої було здійснено віртуальну мандрівку в часи козацтва. Учні дізналися про життя та звичаї козаків, дослідили як вони писали листи, а хлопчики класу продемонстрували свою майстерність у поєдинку на шаблях.





    Для другокласників Перебенесюк Н.С. провела математичний шифрувальник "Математика з козаками", під час якого діти дослідили історичні цікавинки, пов'язані з життям козаків.

    Упродовж тижня уроки у 3-му класі (класний керівник Давидчук Т.Ф., асистент вчителя Романчук Ю.Ю.) проходили у форматі історичного екскурсу "Козацької слави одвічна сурма". На уроці літературного читання школярі через тематичний словник досліджували вбрання та зброю козаків. На українській мові діти створювали в парах синонімічні ряди якостей, якими володіли воїни, складали та пояснювали прислів'я. А на уроці образотворчого мистецтва, створивши комікси, третьокласники не тільки дізналися про спосіб життя козаків, а й співставили їх із захисниками сьогодення.




    Учні 4-А класу (кл.кер.Козьмін А.В.) продемонстрували свою спритність, кмітливість та ерудованість під час тематичного розважально-пізнавального квесту. Четвертокласники змагались у конкурсах "Козацька спритність" та "Забави кашоварів". Хлопчики і дівчатка перебирали крупи для "приготування каші", носили воду ложкою. Талант художників та вміння працювати злагоджено у команді реалізувались у естафеті "Портрет козака" і складанні пазлів. А у конкурсі "Політ мрії" юні козаки та козачки вчились виготовляти паперового літачка, на крилах якого писали свої мрії. Справжньою забавою став запуск літаків у повітря.





    Класний керівник Тимошик Ю.М. разом з учнями 4-Б класу провела лицарський турнір ''Козацькому роду немає переводу''. Учні виконали завдання вікторини, провели змагання з армреслінгу та віртуально рибалили, писали вітальні листівки.



    Немає жодного хлопчика, який би не мріяв стати мужнім, хоробрим надійним захисником і до цього потрібно готуватися. Тому дівчатка 5-А класу разом із класним керівником Н.Є. Фесюк влаштували хлопцям справжні випробування конкурсами. "Арм-спорт", "Найсильніший" - змагання, у яких хлопці демонстрували свою силу. Щоб перемогти у конкурсі "Умілі руки", необхідно було у товстих зимових рукавицях застебнути гудзики на сорочці.  "Хто швидше" показав спритність команд , які переносили ложкою горіхи у глечики. А на завершення провели конкурс "Знавці козацької термінології".





    У 5-Б класі класний керівник Середа Ю.М. провела урок мужності «Козаче, у тебе країна єдина, а зветься вона свята Україна!». Діти поглибили свої знання про козаків, їх життя, традиції та уподобання. Також учні скориставшись платформою "Привіт, воїне!" розмістили листи, фото, відео та ілюстрації для захисників, що знаходяться на передовій.

    У 7-А класі (класний керівник Луцов’ят Н.В.) був проведений виховний захід "Козацькій славі жити у віках". Учні зустрілись із воїном ЗСУ, татом однокласниці Ольги Поліщук, Тарасом Васильовичем. З цікавістю діти слухали розповідь людини, яка щодня, ризикуючи своїм життям, захищає наш спокій. На завершення зустрічі семикласники вручили листи для побратимів Тараса Васильовича.





    Також присутні переглянули дуже зворушливе відео про інших батьків- воїнів учнів класу, яке підготувала Ніла Василівна.

    Патріотичну вікторину "Героїв країна - моя Україна!» з учнями 7-Б класу провела кл.керівник Ромашко Н.Р.

    Відповідаючи на питання онлайн- вікторини «Майбутній захисник», учні 8-А класу (кл. керівник Киріша І.П.) вправлялися у знанні військової термінології.
    У дев’ятих класах (класні керівники Пшенко Л. В., Ковальчук О.М.) у формі віртуальної квест-гри «Козацькому роду нема переводу» учасники долали по черзі наступні станції: «В гостях у козаків», «Козацька атрибутика», «Гетьмани», «Співоча» та інші. Здобувачі освіти поглибили свої знання про історію України, звичаї та особливості побуту козаків.




    Для майбутніх випускників класні керівники Олійник А.В., Кедрук С.М. провели цікавий онлайн-тест на тему козацтва. Учні не лише довідались нові факти про славетних козаків та їх подвиги, а й отримали чудову можливість перевірити свою готовність до НМТ з історії.

    
Педагоги-організатори Середа Ю.М. та Бочкарьова О.В. оформили інформаційний куточок до Дня захисника, організувавши з четвертокласниками флешмоб з написання листів захисникам і захисницям, в яких діти виражали свою підтримку воїнам та розмістили їх на спільній дошці.






    До проведення Тижня долучилась і завідувач бібліотекою А.В. Захожа, організувавши літературні пазли "Козацькі таємниці". Учні сьомих та дев’ятих класів ознайомилися з літературою про історію виникнення козацтва, побут та звичаї запорожців, військові традиції, книгами, присвяченими історичним постатям козацької доби: Івану Підкові, Северину Наливайку, Івану Мазепі, Богдану Хмельницькому.




    Це були не просто заходи, це данина нашим славним пращурам - козакам, чий приклад сьогодні наслідують воїни Збройних Сил України, які захищають нашу державу від підступного ворога.

Немає коментарів:

Дописати коментар