середа, 9 лютого 2022 р.

Кібербезпека: як це працює

    8 лютого 140 країн світу, в тому числі й Україна, відзначали День безпечного Інтернету, що проходить під гаслом «Разом для найкращого Інтернету». Цей День має на меті досягнення об'єднання зусиль держави, бізнесу і громадськості для популяризації механізмів безпечної роботи в мережі, перш за все серед дітей та молоді.
    У Костопільському ліцеї №2 вчителями інформатики Олійник А.В., Корнійчук І.В., Дідух А.В. та класними керівниками проведено низку заходів, спрямованих на просвітницьку роботу в учнівському середовищі щодо безпечного використання мережі Інтернет.
    Так, учні 2-4 класів пройшли тестування до Дня безпечного інтернету "Кібервсесвіт під контролем" на платформі Всеосвіта.
    Третьокласники здійснили подорож в країну Інтернет, під час якої учні переглянули відео "Найжахливіший тиждень Петрика", складали пазли та виконували пальчикову зарядку.
    Здобувачі освіти четвертих класів подивились та обговорили казку "Хаппі та її суперсила", виконали завдання інтерактивної вікторини "Подорож до країни Інтернет-небезпек". Крім того, учні 4-А класу разом з класним керівником Перебенесюк Н.С. вивчали правила поведінки в мережі та дізналися про загрози, які можуть підстерігати навіть у звичайних файлах.





    У п'ятих класах була реалізована бесіда-подорож "Інтернет - глобальне добро чи зло", під час якої діти відвідали різні станції: "Інтерактивне спілкування", "Інтернет", "Розміщення приватної інформації", "Павутинка", де виконували різноманітні цікаві завдання, а також проаналізували відео "Не будь рабом гаджетів".
    У День безпечного Інтернету учні 6-Б класу (кл. керівник Курганова О.В.) взяли участь у Всеукраїнському конкурсі «Безпечний Інтернет 2.0» на сайті "На Урок". Шестикласники відповіли на цікаві та важливі питання, що хвилюють кожну дитину, яка є користувачем комп'ютера, планшета, смартфона та виходить в Інтернет. Ліцеїсти засвоїли правила поведінки в мережі, актуалізували та закріпили знання про безпеку в онлайні.
    Учні 8-их класів переглянули відео «Протидія кібербулінгу», виконали інтерактивні вправи для засвоєння теми та зіграли в Kahoot. Діти отримали корисні знання та позитивні емоції.
    Для здобувачів освіти 8-11 класів проведено веб-квест "Разом для найкращого інтернету", під час якого учні виконували завдання із використанням QR-кодів, сервісу LearningАpps, розгадували ребуси та переглянули відео "Online сексуальне насильство над дітьми (кібер грумінг)".
    Для учнів 10 - их класів класними керівниками Середою Ю. М. та Козачок Л. В. було проведено урок-квест «Тест білборду та кохання в Інтернеті». Метою проведення заходу було розповісти юнакам та дівчатам про необхідні дії у разі підозри чи виникнення онлайн-грумінгу та сексторшингу. Діти розподілися на команди під назвою «Instagram» та «Telegram». На них чекало нелегке випробування – знайти усі закодовані послання та дізнатись історії підлітків, які потрапили у небезпеку внаслідок обміну інтимними фото. Учасники квесту працювали згуртовано, швидко, із задоволенням знайшли всі підказки. Зібравши повністю пазл, переглянули відео про те, як убезпечити себе від сексуального насильства. Після чого перейшли до обговорення таких понять, як онлайн-грумінг, секстинг, тест білборда.

    Вчителі ліцею взяли участь у Всеукраїнському онлайн-флешмобі до Дня безпечного інтернету, який проводився в рамках співпраці Google Україна та Міністерства освіти і науки України.


Немає коментарів:

Дописати коментар