четвер, 1 вересня 2022 р.

Педагогічний мейнстрім

    Як якісно підготуватись до 2022-2023 навчального року, гідно приймати нові виклики, ефективно використовувати можливості та ресурси-обговоренню цих питань був присвячений «Педагогічний мейнстрім».
    Засідання методичної комісії вчителів початкової школи з теми «Нова українська школа: особливості організації освітнього простору в умовах воєнного стану» розпочалося з ранкової зустрічі, де колеги змогли висловити компліменти та слова вітання один одному.
    У експрес-огляді керівниці методичної структури Ковтун І. А. ключовим питанням для обговорення були інструктивно–методичні матеріали Міністерства освіти і науки України щодо особливостей організації освітнього процесу в початковій школі у 2022-2023 навчальному році.
    Перебенесюк Н. С. у своєму виступі «Дистанційне навчання: нові можливості для освіти в умовах сьогодення»звернула увагу на ефективність побудови освітнього онлайн-процесу із застосуванням різноманітних прийомів та цифрових інструментів.
    У рамках практичної частини засідання, Ковтун І. А. організувала методичну консультацію щодо особливостей календарно-тематичного планування уроків за оновленою типовою освітньою програмою під керівництвом Савченко О. Я. , а Давидчук Т.Ф. презентувала календарне планування з мовно-літературної освітньої галузі. Тимошик Ю.М. висвітила питання «Оцінювання результатів навчання здобувачів початкової освіти та їх фіксація на носіях зворотного зв’язку між учасниками освітнього процесу»
    Цікаво презентуючи власний педагогічний досвід, Козьмін Алла Василівна розкрила шляхи організації освітнього середовища в умовах інклюзивного навчання та окреслила коло актуальних проблемних питань щодо психолого-педагогічного та корекційно-розвиваючого супроводу дітей з особливими освітніми потребами.
    На завершення присутні мали можливість прослухати й обговорити виступ «Національно-патріотичне виховання і формування громадянської позиції в учнів 1-4 класів», який підготувала Козак Ж.В. та ознайомитися з дихальними й тілесними техніками для зняття стресу, панічних атак, які представила практичний психолог Примак –Моргус О.В.
    




    Засідання методичної комісії вчителів суспільно-гуманітарного циклу пройшло у формі круглого столу з теми "Організація та методичні особливості викладання предметів суспільно-гуманітарного циклу в умовах компетентнісного підходу у 2022-2023 н.р.». Керівник Фесюк Н.Є. проаналізувала роботу методичної комісії за 2021-2022 н.р. та разом з колегами затвердила план роботи на наступний навчальний рік. Також педагоги опрацювали нормативні документи та ознайомилися з інструктивно-методичними рекомендаціями щодо організації освітнього процесу та викладання навчальних предметів у 2022-2023 н.р., методичними рекомендаціями щодо особливостей організації освітнього процесу у першому (адаптивному) циклі у 5 класах за Державним стандартом базової середньої освіти в умовах реалізації концепції "Нова українська школа". Окрім того, проаналізували модельні та навчальні програми, підручники для 5 класу з української мови, української літератури, зарубіжної літератури, історії та англійської мови, розглянули дорожню карту вчителя мовно-літературної галузі (інструментарії оцінювання для 5-х, 6-х класів). Вчитель Кедрук С.М. ознайомила колег з інформацією щодо створення безпечного освітнього середовища в умовах воєнного часу.


    Плідно попрацювала методична комісія вчителів математичного циклу. На засіданні педагоги розглянули навчальні програми, створені на основі модельних навчальних програм з математики та інформатики для 5 класу; опрацювали методичні рекомендації щодо організації освітнього процесу на уроках математики, інформатики, фізики, хімії у 2022-2023 н.р.; спланували роботу з обдарованими дітьми. Учитель математики Ковальчук О.М. висвітлила питання «Особливості оцінювання в 5 класі НУШ». 

    У ході обговорення особливостей оцінювання учителі Олійник А.В. та Корнійчук І.В. поділились досвідом впровадження на уроках математики та інформатики формувального оцінювання. 


    Лук’яненко Б.А., директор ліцею, акцентувала увагу вчителів на створенні безпечного освітнього середовища в умовах воєнного стану. Торкнулись і теми «Педагогіка партнерства - ключовий компонент формули НУШ» (підготувала вч. математики Кириша Г.П.). Цікавим та корисним було практичне заняття «Інтерактивні сервіси для створення контенту дистанційного уроку», яке провела для членів МК вчитель інформатики Олійник А.В.

    Методичною панорамою розпочала свою роботу у 2022-2023 навчальному році методична комісія вчителів предметів природничого та художньо-естетичного циклів, фізичної культури та основ здоров’я. На першому засіданні, яке відбулося 30 серпня, актуальним виявилося питання про виклики викладання у 5-х класах НУШ. До діалогу було запрошено вчителя початкових класів Перебенесюк Н.С., яка представила поради-дороговкази для всіх вчителів, які навчатимуть п’ятикласників. У формі педагогічного батлу пройшов обмін цікавими методами та прийомами роботи в НУШ, з якими ознайомились вчителі під час самоосвітнього періоду, а упродовж практичного інтенсивну були відпрацьовані ще і особливості оцінювання. Також члени комісії провели експертизу навчальних програм НУШ 5 клас.
    Окрім того, було обговорено і рекомендовано до розгляду план роботи методичної комісії. Члени МК опрацювали інструктивно-методичні рекомендації щодо викладання предметів та ознайомились із оновленими програмами із основ здоров’я та географії. Також присутні заслухали питання про те, як підвищити вмотивованість та емоційно підтримати учасників освітнього процесу в умовах воєнного часу, адже нелегкі часи нині випали на долю наших співвітчизників.
    З надією на близьку перемогу вчителі вдивляються у майбутнє, проте сміливо рушають у новий навчальний рік.

Немає коментарів:

Дописати коментар