неділя, 25 вересня 2022 р.

Не роби вигляд, що не бачиш

Нещасним бути набагато легше,
аніж щасливим… Будь щасливим! 
Роби що-небудь, щоб бути щасливим!
А. Гавальда «35 кіло надії»
    Образливі прізвиська, глузування, підніжки, стусани з боку одного або групи учнів щодо однокласника чи однокласниці – це ознаки нездорових стосунків, які можуть призвести до цькування — регулярного, повторюваного день у день знущання, тобто булінгу. З метою запобігання таким проявам в учнівському середовищі системно проводиться профілактична робота, яка передбачає інформування, проведення різноманітних заходів із зазначених питань.
  У форматі Тижня протидії булінгу (19.09-23.09) серед здобувачів освіти Костопільського ліцею №2 реалізована низка цікавих та пізнавальних заходів.

    Інтерактивну бесіду «Дружити треба вміти» для другокласників провела класний керівник Козак Ж.В.
   Учні 3-Б класу (кл.керівник Тимошик Ю.М.) на ранковій зустрічі обмінялися онлайн-долоньками, зарядились позитивним настроєм. Діти переглянули відеоролик "Як боротися з булінгом: поради для дітей", обговорили різні життєві ситуації та негаразди, що можуть трапитись у шкільній родині. Ця робота настільки сподобалась, що мотивувала на створення малюнків на тему "Мої долоньки проти булінгу".

    У 4-их класах (кл. керівники Давидчук Т. Ф., Ковтун І.А.) відбулась гра-вікторина "Щоб на світі дружно жити". Упродовж гри діти вчились захищати себе від кривдників, реагувати на образливі повідомлення, давали поради сором'язливим. А на завершення учні створили власні плакати, які розмістили у своїх робочих куточках.





    У 5-А класі кл. керівником Бочкарьовою О.В. був проведений урок «Stop булінг». Учні переглянули тематичне відео та взяли участь у вікторині «Міф чи реальність», прослухали притчу «Скільки важить сніжинка» та обговорили її.

    На годині спілкування у 5-Б класі (кл. керівник Осипчук Ю.І.) був проведений майстер-клас "Павутинка дружби". За допомогою слів-компліментів однокласниками була складена «павутинка дружби».

    Класний керівник 6-А класу Луцов’ят Ф.В. організувала для учнів відеолекторій "Світ без насильства". Після перегляду та обговорення діти малювали малюнки, створювали власні презентації на цю тему.

    Учні 6-Б класу (кл. керівник Ромашко Н.Р.) переглянули мультфільм " Якщо тебе ображають" та виконали інтерактивні вправи.
    Заняття з елементами сторітелінгу «Моя власна історія» для своїх вихованців провела класний керівник 7-А класу Киріша І.П. Хороші історії, які ми чуємо, запам’ятовуються добре. Хороші історії, які ми побачили на власні очі – чи не назавжди. У форматі цифрового сторітелінгу учні склали та відзняли розповідь про уявний випадок булінгу у класному колективі. Це відео справило надзвичайне враження на семикласників та викликало бурхливе обговорення. Саме така візуалізація, тим паче створена безпосередньо учнями, дозволила усім здобувачам освіти максимально чітко усвідомити усю ганебність такого явища як булінг.
    Під час прес-шоу "Безконфліктне спілкування у нашому житті" учні 8-А класу (класний керівник Пшенко Л. В.) влаштували справжні дебати з приводу того, яку стратегію поведінки краще обрати в тій чи іншій конфліктній ситуації. Дітям було запропоновано знайти асоціації між типом поведінки людини під час конфлікту та стратегією поведінки тварини. Завдяки методу мозкового штурму здобувачі освіти виокремили причини конфліктів та запропонували способи виходу із них. Інтерактивна діяльність реалізувалась через виконання завдань у застосунку Jamboard.


    Учні 8-Б класу на годині спілкування обговорили проблему булінгу в освітньому середовищі. Класний керівник Ковальчук О.М. допомогла восьмикласникам визначити ознаки цькування та алгоритми запобігання. Учні переглянули відеоролик про відповідальність, яку можуть нести діти за такі дії та пройшли тестування під назвою "Стоп булінг".

    У 9-А класі класним керівником Ушаковою О.Ю. проведено онлайн-захід "Булінгу у ліцеї -НІ!". Переглянувши презентацію, діти навели приклади позитивного і негативного впливу однолітків. Під час інтерактивної вправи "Чим ми схожі?" учні розповідали як можна коректно відстояти власну думку, демонстрували уміння казати "НІ" та називали способи протистояння насиллю у підлітковому середовищі. На завершення переглянули відеоролик "Поради для дітей".


    У 9-Б класі (кл.керівник Фесюк Н.Є.) була проведена відверта бесіда "Скажи булінгу "НІ!". Вона розпочалася притчею про мудреця й метелика, яка наштовхнула дітей на роздуми про те, що все в наших в руках. Учні зіграли в гру "Міф чи реальність", стали учасниками анкетування щодо виявлення булінгу в шкільному середовищі та визначили чотири головні його ознаки. А на завершення виконали завдання вправи "Рука допомоги", під час якої дев'ятикласники розробили стратегії боротьби з булінгом.



    Зважаючи на те, що сучасні підлітки майже 90% свого часу проводять онлайн, виникає чимало ризиків стати жертвою кібербулінгу, тому в рамках Тижня протидії булінгу для учнів 10-А класу класний керівник Олійник А. В. провела онлайн-бесіду "Кібербулінг - проблема ХХІ століття". Під час години спілкування здобувачі освіти переглянули дві серії освітнього серіалу про кібербулінг для підлітків від UNICEF Ukraine та Цифрової освіти - Дія. Учні виконали цікаві завдання на сервісі Wordwall, закріпивши свої знання про види булінгу та кібербулінгу.

    Запропонувавши формат розмови у дружньому колі, класний керівник Кедрук С.М. разом з учнями 10-Б класу розглянула проблему поведінкових стереотипів, зокрема гендерних.

    Класні керівники одинадцятих класів Козачок Л.В. та Середа Ю.М. провели з учнями інтерактивне заняття "Булінг та гендерні стереотипи". Виконуючи різноманітні вправи, старшокласники руйнували гендерні стереотипи. Ліцеїсти обговорили аспекти порушення рівноправ'я між чоловіками та жінками , сформулювали правила поведінки чоловіка і жінки у сім'ї.
    Цікаві заходи Тижня допомогли дітям зрозуміти, що довіра і вдячність- перші кроки на шляху до протидії булінгу.

Немає коментарів:

Дописати коментар