субота, 2 грудня 2023 р.

Вечір української культури "Андрію! Андрію! На тебе вся надія"

Андрiй Первозванний, моли Бога за нас.
За дiтей маленьких,. за людей стареньких,
За кожну родину, за всю Україну!
    Зима приносить нам багато теплих родинних свят, традицій та обрядів. І ось ми святкуємо День святого Андрія Первозванного. І хоч Андрій Первозванний — християнський святий, але в цей день звичаї та обряди дещо мають дохристиянський характер: угадування майбутньої долі, заклинання, ритуальне кусання калити та багато іншого.

    Учні 11 класів (класні керівники Олійник А.В., Кедрук С.М.) відтворили обряд проведення українських вечорниць. На свято запросили усіх чудові ведучі Савчук В. та Потоцький О., а на святкування вечорниць до української світлиці господиня - Жук Ю., молодиця - Шекель В. та господар Омелько - Токарський Я. На посиденьках були присутні і Мелашка з Палажкою (Дзюбак А., Шекель В.), і "краля пансіонська" - Крупеня В. з молодицею - Паламарчук Д., Стецько (Заболотний Д.). Дід Панас (Кондратюк Д.) розказав історію для дівчат, як вони із кумом вареники ліпили. Впродовж вечора чоловік (Надієвець І.) шукав свою жінку (Редько Є.), яка пішла до дівчат на вечорниці. Колоритності святу додало містичне дійство, що називають ворожінням. Дівчата «зазирали» у майбутнє, щоб дізнатись про свого нареченого. Красуні і чобота кидали, і на різних предметах гадали. Хлопці, жартуючи, для гадання на пісних пампушках навіть привели голодну собаку (Малиш Д.)






    Під час свята звучали українські пісні "Ой у лузі червона калина", "Два дубки", "Розпрягайте хлопці коней", "А мій милий вареничків хоче", "Косив батько, косив я", "Вечорниці", "Дорогий мій чоловіче", "Мене мати народила", виконувались запальні танці, що є традиційними для святкування (Матюшенко О, Прокопець М, Коза Б). Кульмінацією свята стала гра «Калита», паном Калитинським був Єленець А. Господиня святкового дійства запрошувала Калиту кусати, промовляючи «Їду, їду Калиту кусати!». На завершення вечорниць всі учасники заспівали пісню "Ти ж мене підманула".


    Веселі жарти, забави з Калитою, частування смаколиками, співи – усе це об’єднало учасників в єдину родину. Присутні на святі педагоги і батьки отримали велике задоволення від Андріївських вечорниць, адже кожен із учасників дійства показав свій талант та вразив глядачів!
    Нехай День Андрія Первозванного наповнить наше життя лише радістю, а Святий Андрій, пославши силу, віру та удачу, принесе мир у наші душі та домівки!

Немає коментарів:

Дописати коментар