вівторок, 9 листопада 2021 р.

День української писемності та мови у Костопільському ліцеї №2

    Кожного року, 9 листопада, в Україні відзначають День української писемності та мови, свято започатковано у 1997 р. На цю дату припадає православний свято – день вшанування преподобного Нестора-літописця. Адже дослідники вважають, що саме з його праці починається письмова українська мова. Колись навіть дітей віддавали до школи саме цього дня, після служби біля церкви, де молилися та просили у Нестора-літописця аби благословив майбутніх учнів
    Цього Дня педагоги та працівники ліцею доєдналися до найбільшого флешмобу з популяризації української мови – до написання Диктанту національної єдності під назвою «Слідом за пам'яттю».

    День ерудитів пройшов сьогодні для учнів 2-А класу (класний керівник Козьмін А.В.). Цікаві мовні ігри, загадки та диктант були на уроці української мови, ребуси та кроссворди на читанні. На уроці «Я досліджую світ» другокласники дослідили, як люди з обмеженими можливостями спілкуються між собою та спробували свої сили у читанні текстів з використанням шрифту Брайля. А на перервах школярі відшукували пари, щоб утворити прислів'я, згадували українські народні ігри; була і караоке-перерва, під час якої виконували пісні «Батьківська мова», «Мова єднання».






    Учні 2-Б класу (кл. керівник Тимошик Ю. М.) виготовили лепбук "День української мови та писемності", де помістили легенду, загадки, прислів'я, вірші та цікаві факти про українську мову.




    На уроці української мови у 3 – іх класах (Давидчук Т.Ф., Ковтун І. А.) проведено аукціон знань «Мова моя українська, батьківська, материнська», присвячений Дню української мови та писемності. Команди «Розумники», «Мовознавці» та «Словограй», розігравши лоти «Мовне асорті», «Спробуй казку розгадати» та «Відгадай загадку», продемонстрували не лише свої знання, уміння, навички, ерудицію та кмітливість, а й побудували з цеглинок леґо вежі знань.







    Учні 1-4 класів мали змогу переглянути патріотичні мультфільми, які у простій формі розповідають про історію нашого народу.

    Між мультфільмами діти із задоволенням виконували руханки на мотив українських пісень. Подія відбулася у форматі акції-меседжу "Дивись і слухай українське" (педагог-організатор Кальчук Н.В.)


    Учні 5-х (кл. керівники Луцов'ят Ф.В., Ромашко Н.Р.) переглянули віртуальний журнал "Мова і писемність у цікавих фактах".
    Учні 6-их класів (кл. керівники Киріша І. П., Курганова О.В.) отримали онлайн-години класного керівника" Інфографіка: мова та писемність"
    Крім того, у чні 6 класів стали учасниками онлайн-конкурсу декламаторів «Поезії палкі слова» (вчитель Киріша І.П.). Переможцями визнано Полікарчук В. та Литвиненко К.
   Учні 8-их класів (кл. керівники Фесюк Н.Є., Ушакова О.Ю.) переглянули відеоролик "Українська мова. 15 цікавих фактів" та взяли участь у вікторині.
    Учні 9-А класу (класний керівник Олійник А.В.) мали змогу продемонструвати свої знання з української мови, виконуючи цікаві завдання на дошці jamboard. Дев'ятикласники мали можливість за допомогою жестів передати зміст фразеологізмів, використовуючи QR-коди знаходили захований вислів, користуючись хмариною слів, добирали до запозичених слів українські відповідники

    Учні 9-Б класу (кл. керівник Кедрук С. М.) створили відеоролик "20 цікавинок про українську мову".
    У 10-их класах проведено віртуальну годину спілкування "Українська мова-символ єднання та престижу українського народу" (кл. керівники Середа Ю.М., Козачок Л.В.)    

   Одинадцятикласники на чолі з класним керівником Жигун О.М. організували віртуальний круглий стіл "Українська мова-символ єднання та престижу українського народу".
    Друзі, говорімо українською, щоб нас побачив світ, побачив успіх України, її духовні та інтелектуальні надбання! Вчимо українську та шануймо її!

1 коментар: