субота, 11 грудня 2021 р.

Захисти життя - зупини насильство

   Прояви насильства супроводжують людство з давніх давен. У світі постійно відбуваються війни, напади на людей, дискримінація, приниження. Прикро, що ми звикли сприймати насильство, як щось неминуче, адже прояви насильства порушують права людини, принципи її вільного та справедливого існування. І коли насильство чиниться поруч із нами чи в нас у домі, у закладі освіти чи на вулиці, ми можемо й повинні зупинити його.
    З метою створення безпечного освітнього середовища у ліцеї, запобіганню вчинення дітьми злочинів, правопорушень, проявів насильства та булінгу в освітньому просторі у Костопільському ліцеї №2 з 25.11. по 10.12.2021 року була проведена Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». Ці 16 днів були наповнені різноманітними заходами, які проходили в атмосфері доброзичливості та толерантності.


    Добрі вчинки роблять нас щасливішими і навіть здоровішими. Таких висновків дійшли учні 2-А класу Костопільського ліцею №2 (класний керівник А.Козьмін, асистент учителя О.Дідух) створюючи Дерево добра, кожен листочок чи квіточка якого – зроблена добра справа. 


  Учні 3-А та 3-Б класів (кл. керівники Давидчук Т.Ф., Ковтун І.А.), на уроці літературного читання досліджували ознаки толерантної людини. А на уроці української мови діти були учасниками гри "Школа толерантності", в контексті якої вони не тільки розвивали в собі почуття взаємоповаги та доброти, а й перевіряли один одного на терпимість. Також упродовж дня третьокласники носили емблемки "Толерантність починається з мене", які спонукають ліцеїстів до свідомої відповідальності за свої вчинки.









   Учні 10-Б класу (кл. керівник Козачок Л. В.) підготували та провели для шестикласників інтерактивну інфографіку "Як допомогти дітям впоратися з булінгом".


    Вчитель образотворчого мистецтва Кусік О.В. організувала виставку малюнків "Світ без насильства очима дітей". Кожен малюнок - це невеликий, але дуже важливий крок до створення світу, вільного від насильства.


    Щоб сформувати уявлення про проблеми насильства й жорстокості в людському середовищі, їх наслідки для особистості, з учнями 7 -Б класу класний керівник Ковальчук О.М. провела бесіду "Скажемо насильству - "Ні!". Учні обговорили можливі ситуації прояву ознак насильства та алгоритм дій щоб отримати допомогу. Діти проілюстрували свої відповіді малюнками.

    Крім того, учні 7-10 класів мали змогу дізнатися про історію та передумови виникнення Всеукраїнської акції "16 днів проти насильства ", про види насильства під час зустрічі зі старшим лейтенантом СЮП ПП Рівненського РУП Білерою Оксаною Юріївною. Представниця ювенальної превенції розповіла учням про алгоритм дій у випадку виявлення проявів насильства та способи протидії булінгу.






  Упродовж дії акції у шкільній бібліотеці діяла інформаційна поличка «Знати сьогодні, щоб жити завтра».

    Класний керівник 9-А класу Олійник А. В. взяла участь у I обласному інтернет-фестивалі методичних розробок із питань створення безпечного освітнього середовища, який проходив у рамках щорічної  Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства». На розгляд журі було представлено виховний захід "Толерантність врятує світ".
    Всесвітній День боротьби зі СНІДом розпочався із соціальної акції «Червона стрічка», під час якої усі педагоги закладу прикріпили червоні стрічки до свого одягу як символ боротьби з глобальною епідемією, яка охоплює всі континенти, країни, міста.





    У цей день, для учнів 7-А класу класний керівник Пшенко Л. В. провела онлайн-бесіду "СНІД- хвороба душі", головною метою якої було формування толерантного ставлення до людей із ВІЛ/СНІД. Також учні переглянули відео "Шляхи передачі ВІЛ-інфекції".
    Крім того,  Людмила Василівна для учнів 10-11 класів провела заочну сократівську бесіду на тему "Як ми ставимося до інфікованих ВІЛ та хворих на СНІД", яка спонукала їх до глибоких роздумів. Учні мали можливість зазирнути через об'єктив відеокамери у приватне життя ВІЛ-інфікованої жінки, яка зіткнулася із проблемою дискримінації у професійній сфері, а також спростувати міфи про шляхи передачі ВІЛ-інфекції.
  Учні 9-А класу (класний керівник Олійник А.В.) взяли участь у Всеукраїнському конкурсі "Стоп ВІЛ/СНІД", де діти дізналися як передається ВІЛ та при яких контактах ризики заразитися зводяться до мінімального. Після проходження завдань конкурсу учні отримають дипломи та сертифікати, які слугуватимуть нагадуванням про важливість дотримання заходів безпеки.



    Бесіду "СНІД-хвороба душі" провела класний керівник 8-А класу Ушакова О.Ю. Учні переглянули відео "СНІД-хвороба сучасності", ознайомились з поняттями СНІД і ВІЛ та їх ознаками. Наприкінці бесіди діти пройшли опитування "ПРАВДА чи ФЕЙК".
    Будь-які прояви насильства над людиною є порушенням її прав. Тому всі проведені заходи сприяли створенню безпечного освітнього середовища та на формування толерантного ставлення до оточуючих.  

Немає коментарів:

Дописати коментар