четвер, 23 грудня 2021 р.

Народні традиції в сучасному освітньому просторі

    Відомий знавець традиційно-культурної спадщини Олекса Воропай писав: «Звичаї народу – це ті прикмети, за якими розпізнають народ не тільки в сучасному, а й у його історичному минулому. Звичаї, а також мова – це ті найміцніші елементи, що об'єднують окремих людей в один народ, в одну націю…». Упродовж багатьох століть український народ безупинно творив своє, тільки йому властиве духовне середовище, наповнюючи його своєрідними обрядами, ритуалами. Отож, щоб більше дізнатися про народні звичаї та свята у Костопільському ліцеї №2 традиційно проводиться Декада народознавства. З 13 по 23 грудня було проведено низку цікавих, креативних заходів, які викликали щирий інтерес та захоплення у ліцеїстів. Наскрізний процес виховання знайшов своє відображення і в різних навчальних дисциплінах. Так, вчителі математики Олійник А.В. та Лук'яненко Б.А. вдало втілили інноваційну форму роботи "Математичне чаювання" у 9-А та 9-Б класах, яка дозволила не лише закріпити знання з теми "Квадратична функція", а й створити позитивний святковий настрій.




    А напередодні Миколая, коли традиційно розпочинають прикрашати будинки, учні 9-А класу на уроці геометрії виготовили «математичну гірлянду», керуючись порадами Алли Володимирівни Олійник, успішно засвоїли тему «Вектори на площині». 





    
Учні 1-А класу (класний керівник Козак Ж.В.) на ранковій зустрічі знайомились із традиціями святкування Різдва в Україні, досліджували як створювався дідух та вертеп, декламували щедрівки, вчили колядки.

Учні 2-х та 3-х класів на інтерактивній дошці виконали спільний проєкт "Комп'ютерне чаювання" до міжнародного дня чаю (вчитель Олійник А.В.)



    На уроках зарубіжної літератури у шостих класах (вчитель Киріша І.П.) учні досліджували різдвяні традиції, вивчаючи повість М. В. Гоголя «Ніч перед Різдвом». Найцікавіші уривки діти драматизували, приміряючи на собі образи красуні Оксани, коваля Вакулі та чорта.







    Учні 5-6 класів, спільно з учителем трудового навчання Ромашко Н.Р., декорували "Дерево життя" різдвяними прикрасами, виготовленими власноруч.
  Лідери учнівського самоврядування (голова Ярмольчук Анастасія, 8-А клас) долучилися до створення в холі ліцею святкових фотозон, дизайнером та ідейним натхненником яких є педагог-організатор Кальчук Н.В. Вчителі та учні ліцею із задоволенням роблять світлини біля красуні-ялинки чи затишного святкового каміна.


    Український народ має багату культуру, джерело якої складається з цінностей, надбаних попередніми поколіннями. З давніх-давен нам передається в спадок життєва мудрість, народні звичаї, обряди, традиції. Кожен із нас повинен пізнати своє етнічне коріння, знати свій народ, його історію, національну культуру, вивчати та зберігати неоцінені духовні скарби, адже Україна – це ми!
   Учні 6А, 6Б, 7А, 7Б, 9А, 9Б, 10А, 11 класів взяли участь у Всеукраїнському конкурсі "Зимові свята у традиціях нашого народу". Цей конкурс для тих, хто щороку з нетерпінням чекає на зимову казку, яку приносять традиційні свята. Учні змогли дізнатися багато нового про українські зимові традиції.
      Головною метою конкурсу є сформувати цікавість до вивчення народних традицій, допомогти школярам краще зрозуміти значення кожного свята та подарувати віру у різдвяну казку.





    Напередодні Різдвяних свят учні 9-Б класу (класний керівник Кедрук С. М.) виготовляли казкових гномів, яких ще називають скандинавськими. Ці домовички не тільки іграшка, а ще й символ, побажання й оберіг. Основне значення фігурки гнома — це багатство і достаток. Піднести цей образ в дар, означає побажати благополуччя і добробуту в домі.




    Сподіваємося, що спільними зусиллями ми повернемо сучасному поколінню його історичні цінності, національні звичаї, традиції, обряди, все те, чим жив і пишався український народ.

Немає коментарів:

Дописати коментар