середа, 29 грудня 2021 р.

Про розрив шаблонів (Тиждень педагогічної творчості у ліцеї)

Не витрачай свій час в марній боротьбі за
досконалість, просто роби все якнайкраще.
Східна мудрість

    Умовами успішного розвитку педагогічної системи закладу освіти сьогодні є такі складові: свобода педагогічної думки, новітні педагогічні (hi-teach), інформаційні та комунікаційні технології, людина, що живе у гармонії з собою, з іншими людьми, креативна особистість з критичним мисленням.
    Відповідно до плану роботи Костопільського ліцею №2, з метою впровадження в практику роботи педагогічного колективу закладу інноваційних систем та технологій, елементів особистісно-зорієнтованого навчання, реалізації наскрізних змістових ліній, поширення досвіду роботи досвідчених педагогів, активізації наставницької діяльності, розвитку творчого потенціалу молодих вчителів, у період з 20 по 27 грудня 2021 року було проведено методичний тиждень «Інноваційний урок у системі сучасного освітнього простору: наскрізні змістові лінії».
    Дні креативу під девізом «Кожен з нас – творча особистість» дозволили педагогам подивитися по-іншому на свою роботу та звернути увагу на поступ колег. У зв’язку з карантинними обмеженнями показові уроки учителі проводили на своїх колегах. Усі уроки були об'єднані єдиною темою «Зимові свята»



  Досвідчений учитель математики Кириша Г.П. продемонструвала урок узагальнення і систематизації знань з теми "Геометричні фігури та величини", 5 клас (творча назва "Новорічні пригоди Діда Мороза" або "Математика в ліс не веде, а з лісу виводить..."). Під час уроку «учні» узагальнили та систематизували знання з теми, повторили основні поняття та їх співвідношення, розвивали логічне мислення. Всі етапи уроку проходили у вигляді казкових мандрів, які були відображені на слайд-презентації. За допомогою QR-кодів допомогли Бабі Язі посортувати трикутники за видами; встановлювали відповідність між елементами та порівнювали їх; рахували довжину новорічної гірлянди для прикрашання вікна; обчислювали скільки ж снігу Баба Яга заховала у чарівній скрині. І, коли подолали всі перешкоди, перевірили свої знання за допомогою онлайн-тесту на сайті НаУрок. По завершенню уроку Дід Мороз таки знайшов дорогу та залишив подарунки і привітання під ялинкою.
    Захоплюючий урок образотворчого мистецтва на тему: "Ніч перед Різдвом" у техніці малюнку на склі показала творча вчителька Кусік О.В. Оксана Володимирівна ознайомила колег з видами живопису, особливостями техніки виконання малюнку. Працюючи у групах, присутні долучились до створення казкових зимових пейзажів. Це була справжня арт-терапія. Натхненні «учні» представили свою творчість та поділились емоціями, які у них викликала така діяльність. Роботи були настільки успішними, що виникла ідея створити галерею у холі ліцею.
    «Розрив шаблонів», саме так можна охарактеризувати новий формат навчальної діяльності, урок-пазл на тему «Зимові свята», який підготували молоді вчителі, що викладають різні дисципліни: Дідух О.П., Коваленко І.С. (асистенти вчителя), Дідух А.В. (інформатика), Янчук А.Ю. (англійська мова), Середа Р. І. (трудове навчання). Кожен вчитель підготував свій фрагмент – етап уроку (пазл), який став органічною частиною полотна уроку. Педагоги обрали цікаві форми роботи, використали різноманітні інструменти для розвитку наскрізних умінь та продемонстрували присутнім наскільки важливо (а також цікаво!) не просто отримувати знання, а й використовувати їх на практиці.
    Не лише методичними інноваціями, а й позитивною атмосферою і святковим настроєм вразив цей урок досвідчених колег. Не лише навчаємо молодих, а й надихаємось їх енергією та креативом! По завершенню методичного дня, відбулось засідання «поза кадром» для молодих вчителів «Перлини педагогічної майстерності»
    Сьогодні, як ніколи, є актуальними слова Ф. Дістервега "Не в кількості знань полягає освіта, а в повному розумінні й майстерному застосуванні в житті всього того, що знаєш".

Немає коментарів:

Дописати коментар