субота, 11 грудня 2021 р.

Я маю право

    10 грудня людство відзначає Міжнародний День прав людини, адже важливо, щоб кожна людина знала свої права, щоб ці права стали цінністю, визнаною і державою, і суспільством.
   З 06 грудня по 10 грудня традиційно у Костопільському ліцеї №2 проходив Всеукраїнський тиждень права, який включав в себе цілу низку заходів, акцій, ділових ігор, зустрічей, спрямованих на забезпечення захисту прав дитини, дотримання національних та загальнолюдських морально-естетичних принципів, традицій.
    Упродовж тижня у шкільній бібліотеці діяла тематична книжкова виставка «Права людини понад усе», яку підготувала завідувач бібліотекою Токар А. О.

    Для наймолодших учнів 1 класу класні керівники Козак Ж.В. та Єрмак Г.П. підготували гру "Чарівний ключик", під час якої учні відкривали сторінки Конвенції ООН "Права дитини", із цеглинок леґо побудували вежу"Мої права", ілюстрували права дитини у малюнках та з'ясували, що крім прав, є ще й обов'язки, які необхідно сумлінно виконувати.
    



Учні 5-х класів спільно з учителем Луцов'ят Ф. В. розробили пам’ятку «Діти, Інтернет, мобільний зв’язок».

    Учні 6-А класу (кл. керівник Киріша І. П.) обговорили різні життєві ситуації у форматі ділової гри "Скарга". Діти розглянули випадки, які трапляються у закладі та на вулиці, дали їм оцінку, запропонували шляхи вирішення проблем, спираючись на норми адміністративного права.


    Під час ділової гри «Скарга» учні 7-А класу (кл. керівник Пшенко Л. В.) формували навички усвідомлення соціальної та практичної цінності права. Команда «учнів-експертів» підготувала ситуативні задачі про адміністративні проступки підлітків: порушення правил поведінки у громадських місцях, дрібне хуліганство, застосування булінгу і ненормативної лексики. Розв’язуючи задачі на правову тематику, семикласники ознайомилися із видами юридичної відповідальності, а також навчилися розрізняти поняття «проступок» та «злочин».    



    Учні 8-А класу під керівництвом Наталії Євгенівни Фесюк підготували виставку- колаж "У центрі всесвіту- дитина".

    Учні 9-А класу (кл. керівник Олійник А.В.) познайомились із академічною доброчесністю та з'ясували із чого складається "Кодекс честі у навчанні"

    Вчитель історії Ушакова О.Ю. провела інформаційно-пізнавальну годину "Захист прав у нашій державі" для учнів 9 класів. Діти ознайомились із законодавчими та нормативно-правовими актами, на яких ґрунтується захист прав дітей України. Учні обговорили ситуації порушення прав дитини та можливості їм запобігти. На завершення інформаційно-пізнавальної години провели вікторину "Те, що тебе захищає".



    Цікаву зустріч для учнів 7 класів підготували члени гуртка " Юні екскурсоводи" спільно з керівником Лідією Бородавкою, яку присвятили проблемі гендерної рівності. Зустріч проходила у формі відкритого діалогу "Рівні права- рівні можливості", під час якого проведено інформ-реліз про Загальну декларацію прав людини, представлено і обговорено відео "Гендерна рівність: що це таке і як її досягнути". Учні ліцею  на  власних прикладах довели, що спортом, зокрема різними видами бойових мистецтв, можуть успішно займатися як хлопці, так і дівчата.
    Семикласники зробили висновок, що отримані знання мають стати орієнтиром їх гендерної поведінки вже сьогодні та в майбутньому.
    Створенню атмосфери довіри та позитиву сприяло і спільне виконання пісні.
    




  На  заняттях групи продовженого дня (вихователь Аргута О.І.) діти у форматі гри "Спіймай правило" коротко повторили всі свої  права, після чого відтворювали своє бачення у малюнках. Адже, усе в житті людини починається зі сприйняття світу очима дитини. Саме тому важливо знати свої права з дитинства. А під час казкової правової вікторини діти визначали, які права героїв порушені в знайомих казках.







    Допомагають освітянам розширити знання ліцеїстів про права людини, ознайомити із основними правовими документами та видами відповідальності дітей та підлітків і представники правоохоронних органів. 
  Так для учнів 9 класів проведено бесіду «Вчинення правопорушень, адміністративна відповідальність» суддею Костопільського районного суду Левчук В. В.



 Одинадцятикласники мали відверту розмову з головним державним виконавцем  Костопільського відділу ДВС ЗМІМЮ (м. Львів) Никончуком О. А.

    Завершився тиждень Всеукраїнським уроком «Права людини» у 5-11 класах.
    Ніколи не є зайвим повторити свої обов’язки і дотримуватися їх, знати свої права і користуватися ними, послухати фахівців у галузі права та зробити відповідні висновки.  Незнання закону не звільняє від відповідальності, а знання, навпаки, перетворюються на силу, якою можна себе захистити.

Немає коментарів:

Дописати коментар